WYDARZENIA
10.2013

Seminarium „Aktywni Młodzi – lokalnie i globalnie” (15.10.2013)

W dniach 11-13.10.2013 r. odbyło się seminarium dla liderów kolpingowskich świetlic w ramach projektu „Aktywni Młodzi  – lokalnie i globalnie”. Od piątku do niedzieli uczestnicy wzięli udział w zajęciach oraz wykładach poświęconych edukacji globalnej. Przybliżono zakres tematyczny, metodologię oraz praktyczne sposoby prezentowania zagadnień edukacji globalnej w zajęciach świetlicowych. Swoim doświadczeniem podzielili się również zaproszeni goście z zagranicy: Hubert Tintelott przedstawiciel niemieckiego Dzieła Kolpinga, z oraz Hildegard Holenstein i Ruth Rumo z Dzieła Kolpinga w Szwajcarii.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.