WYDARZENIA
10.2014

Seminarium w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego (21.10.2014)

W celu umożliwienia wymiany doświadczeń organizacji świadczących bezpłatne poradnictwo prawne i obywatelskie Fundacja Dzieła Kolpinga zorganizowała w dniu 21.10.2014 r. seminarium, w którym uczestniczyło 8 przedstawicieli z 6 organizacji tj. Instytutu Wiedzy Obywatelskiej, Biura Porad Obywatelskich, Fundacji Dzieła Kolpinga, Stowarzyszenia Ars Legis im. Św. Ivo z Helory – Poradnia Prawa Mieszkaniowego i Spadkowego, Rodziny Kolpinga z Bochni i Fundacji Instytutu Myśli Obywatelskiej im. Stańczyka. Uczestnicy dyskutowali nad zapewnieniem trwałości działań projektowych m.in poprzez wolontariat. Tematyka spotkania obejmowała zagadnienia dotyczące kondycji bezpłatnego świadczenia porad prawnych i obywatelskich, współpracy wewnątrz- oraz międzysektorowej, w tym takich zagadnień jak:

• standardy realizowania wsparcia i organizacji pracy,
  • zagadnienia finansowania działań
  • zagadnienia pozyskiwania wolontariuszy do realizacji działań
  • aspekty prawne udzielania porad - zabezpieczanie organizacji - warunki udzielania porad i dokumentowania tego,
  • ochrona danych beneficjentów oraz informacji przekazanych w sprawie, przechowywanie dokumentacji.

Dzięki pracy w mniejszych podgrupach jak i wspólnych podsumowań udało się w stosunkowo krótkim czasie omówić wiele aspektów i wymienić się doświadczeniami.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.