WYDARZENIA
10.2014

Seminarium w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego (21.10.2014)

W celu umożliwienia wymiany doświadczeń organizacji świadczących bezpłatne poradnictwo prawne i obywatelskie Fundacja Dzieła Kolpinga zorganizowała w dniu 21.10.2014 r. seminarium, w którym uczestniczyło 8 przedstawicieli z 6 organizacji tj. Instytutu Wiedzy Obywatelskiej, Biura Porad Obywatelskich, Fundacji Dzieła Kolpinga, Stowarzyszenia Ars Legis im. Św. Ivo z Helory – Poradnia Prawa Mieszkaniowego i Spadkowego, Rodziny Kolpinga z Bochni i Fundacji Instytutu Myśli Obywatelskiej im. Stańczyka. Uczestnicy dyskutowali nad zapewnieniem trwałości działań projektowych m.in poprzez wolontariat. Tematyka spotkania obejmowała zagadnienia dotyczące kondycji bezpłatnego świadczenia porad prawnych i obywatelskich, współpracy wewnątrz- oraz międzysektorowej, w tym takich zagadnień jak:

• standardy realizowania wsparcia i organizacji pracy,
  • zagadnienia finansowania działań
  • zagadnienia pozyskiwania wolontariuszy do realizacji działań
  • aspekty prawne udzielania porad - zabezpieczanie organizacji - warunki udzielania porad i dokumentowania tego,
  • ochrona danych beneficjentów oraz informacji przekazanych w sprawie, przechowywanie dokumentacji.

Dzięki pracy w mniejszych podgrupach jak i wspólnych podsumowań udało się w stosunkowo krótkim czasie omówić wiele aspektów i wymienić się doświadczeniami.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu