WYDARZENIA
10.2014

Seminarium w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego (21.10.2014)

W celu umożliwienia wymiany doświadczeń organizacji świadczących bezpłatne poradnictwo prawne i obywatelskie Fundacja Dzieła Kolpinga zorganizowała w dniu 21.10.2014 r. seminarium, w którym uczestniczyło 8 przedstawicieli z 6 organizacji tj. Instytutu Wiedzy Obywatelskiej, Biura Porad Obywatelskich, Fundacji Dzieła Kolpinga, Stowarzyszenia Ars Legis im. Św. Ivo z Helory – Poradnia Prawa Mieszkaniowego i Spadkowego, Rodziny Kolpinga z Bochni i Fundacji Instytutu Myśli Obywatelskiej im. Stańczyka. Uczestnicy dyskutowali nad zapewnieniem trwałości działań projektowych m.in poprzez wolontariat. Tematyka spotkania obejmowała zagadnienia dotyczące kondycji bezpłatnego świadczenia porad prawnych i obywatelskich, współpracy wewnątrz- oraz międzysektorowej, w tym takich zagadnień jak:

• standardy realizowania wsparcia i organizacji pracy,
  • zagadnienia finansowania działań
  • zagadnienia pozyskiwania wolontariuszy do realizacji działań
  • aspekty prawne udzielania porad - zabezpieczanie organizacji - warunki udzielania porad i dokumentowania tego,
  • ochrona danych beneficjentów oraz informacji przekazanych w sprawie, przechowywanie dokumentacji.

Dzięki pracy w mniejszych podgrupach jak i wspólnych podsumowań udało się w stosunkowo krótkim czasie omówić wiele aspektów i wymienić się doświadczeniami.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.