WYDARZENIA
10.2013

Wizyta studyjna do Essen i Kolonii w ramach projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”

W dniach 17-20.10.2013 r. odbyła się wizyta studyjna w Niemczech uczestników projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie“. W wizycie wzięło udział 16 menedżerów edukacji globalnej. W trakcie wizyty odbyło się spotkanie z przedstawicielami Związku Diecezjalnego Dzieła Kolpinga z Essen oraz spotkanie z przedstawicielami Międzynarodowego Dzieła Kolpinga na temat prowadzonych projektów międzynarodowych i partnerstw, z naciskiem na zagadnienia pomocy rozwojowej i edukacji globalnej. Uczestnicy wysłuchali prelekcji na temat kolpingowskiej pomocy rozwojowej dla meksykańskich producentów kawy „Tatico” oraz produktów sprawiedliwego handlu wraz z prezentacją towarów GEPA.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.