WYDARZENIA
10.2013

Wizyta studyjna do Essen i Kolonii w ramach projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”

W dniach 17-20.10.2013 r. odbyła się wizyta studyjna w Niemczech uczestników projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie“. W wizycie wzięło udział 16 menedżerów edukacji globalnej. W trakcie wizyty odbyło się spotkanie z przedstawicielami Związku Diecezjalnego Dzieła Kolpinga z Essen oraz spotkanie z przedstawicielami Międzynarodowego Dzieła Kolpinga na temat prowadzonych projektów międzynarodowych i partnerstw, z naciskiem na zagadnienia pomocy rozwojowej i edukacji globalnej. Uczestnicy wysłuchali prelekcji na temat kolpingowskiej pomocy rozwojowej dla meksykańskich producentów kawy „Tatico” oraz produktów sprawiedliwego handlu wraz z prezentacją towarów GEPA.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.