Znak

Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała partnerstwo w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży” z Fundacją Kultury Chrześcijańskiej ZNAK, której celem jest propagowanie i pogłębianie chrześcijańskiego humanizmu; szerzenie postaw tolerancji, dialogu i współpracy między religiami i narodami dla wzajemnego wzbogacania się i realizowania wspólnych wartości; szerzenie i pogłębianie znajomości kultur różnych narodów. Fundacja wniosła do projektu:
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów szkoleniowych z edukacji międzykulturowej (od 15 lat realizuje projekty dla uchodźców w zakresie tolerancji i wielokulturowości),
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów partnerskich,
-kompetencje i doświadczenie w zakresie edukacji globalnej (realizowane programy EG dla nauczycieli, eksperci EG).

Od 2010 r. Fundacja prowadzi projekty z cyklu „Globalnie-Odpowiedzialnie” skierowane do nauczycieli i młodzieży oraz wydaje materiały dydaktyczne dla nauczycieli i młodzieży (komiks pt. „Globalnie-Odpowiedzialnie”).
Ponadto od 2011 r. poprzez swoich ekspertów Fundacja uczestniczy w partnerskich przeglądach materiałów poświęconych EG prowadzonych przez Grupę Zagranica.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.

Projekty: