Znak

Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała partnerstwo w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży” z Fundacją Kultury Chrześcijańskiej ZNAK, której celem jest propagowanie i pogłębianie chrześcijańskiego humanizmu; szerzenie postaw tolerancji, dialogu i współpracy między religiami i narodami dla wzajemnego wzbogacania się i realizowania wspólnych wartości; szerzenie i pogłębianie znajomości kultur różnych narodów. Fundacja wniosła do projektu:
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów szkoleniowych z edukacji międzykulturowej (od 15 lat realizuje projekty dla uchodźców w zakresie tolerancji i wielokulturowości),
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów partnerskich,
-kompetencje i doświadczenie w zakresie edukacji globalnej (realizowane programy EG dla nauczycieli, eksperci EG).

Od 2010 r. Fundacja prowadzi projekty z cyklu „Globalnie-Odpowiedzialnie” skierowane do nauczycieli i młodzieży oraz wydaje materiały dydaktyczne dla nauczycieli i młodzieży (komiks pt. „Globalnie-Odpowiedzialnie”).
Ponadto od 2011 r. poprzez swoich ekspertów Fundacja uczestniczy w partnerskich przeglądach materiałów poświęconych EG prowadzonych przez Grupę Zagranica.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: