Znak

Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała partnerstwo w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży” z Fundacją Kultury Chrześcijańskiej ZNAK, której celem jest propagowanie i pogłębianie chrześcijańskiego humanizmu; szerzenie postaw tolerancji, dialogu i współpracy między religiami i narodami dla wzajemnego wzbogacania się i realizowania wspólnych wartości; szerzenie i pogłębianie znajomości kultur różnych narodów. Fundacja wniosła do projektu:
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów szkoleniowych z edukacji międzykulturowej (od 15 lat realizuje projekty dla uchodźców w zakresie tolerancji i wielokulturowości),
-wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów partnerskich,
-kompetencje i doświadczenie w zakresie edukacji globalnej (realizowane programy EG dla nauczycieli, eksperci EG).

Od 2010 r. Fundacja prowadzi projekty z cyklu „Globalnie-Odpowiedzialnie” skierowane do nauczycieli i młodzieży oraz wydaje materiały dydaktyczne dla nauczycieli i młodzieży (komiks pt. „Globalnie-Odpowiedzialnie”).
Ponadto od 2011 r. poprzez swoich ekspertów Fundacja uczestniczy w partnerskich przeglądach materiałów poświęconych EG prowadzonych przez Grupę Zagranica.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: